Proefperiode TOC Noord-Holland
Jeugdklimmers in de categorie U12 t/m U18 kunnen worden voorgedragen door hun trainers door een mailtje te sturen naar tocnoordholland@gmail.com . Voldoet de klimmer aan de selectie-eisen van het TOC, zullen de klimmers worden uitgenodigd om een aantal proeftrainingen mee te doen.
Na de proeftrainingen volgt het selectiemoment: de jeugdklimmers krijgen te horen of ze voor het TOC worden geselecteerd, of dat dat voor nu te vroeg is. Word je geselecteerd voor het TOC, kan je vanaf dat moment bij het TOC gaan meetrainen.
Let op: voor het meetrainen bij het TOC zijn we genoodzaakt om een contributie van €52,50 per maand (per klimmer) te vragen.
Bij ‘geen selectie’ krijg je tips mee waar je voor nu aan kan gaan werken. Volgend jaar krijg je een nieuwe kans om te worden geselecteerd voor het TOC.
Op de foto zie je de huidige selectie (2024) van TOC Noord-Holland: Robin, Ties, Bouwe, Pepijn, Twan, Roko, Ida, Arseniy, Louie, Finn, Mias, Mikai, Aaron, Teyl & Jonah.
Selectie-eisen voordracht
Hoe draag ik een klimmer voor?
Schat je in dat de klimmer positief beoordeeld kan worden op potentie? Dan kun je de klimmer voordragen. Overleg voor je dat doet wel met de ouders en de klimmer of zij akkoord zijn met de voordracht. Zijn er meerdere trainers betrokken in het opleidingstraject, stem dan onderling af wie de klimmer voordraagt.
Mail dan vervolgens naar tocnoordholland@gmail.com , je krijgt een voordrachtsformulier toegestuurd.
Welke klimmers kunnen worden voorgedragen?
Voor de selectie zijn twee dingen belangrijk:
- Heeft de klimmer potentie om uiteindelijk door te groeien naar nationale top of zelfs deelname op internationaal niveau?
- Is de jeugdklimmer op dit moment ten minste 1e jaar D/ U12 (geboortejaar 2014) tot maximaal 2e jaars jeugd A/ U18 (geboortejaar 2008).
Toekomst voorspellen is natuurlijk een lastig vak. Pas achteraf weet je of je een goede keuze hebt gemaakt. Toch blijken 3 onderwerpen (in combinatie met huidig klimniveau, waar ook andere kwaliteiten bij komen kijken, zoals fysieke ontwikkeling en tactisch klimmen) een belangrijke rol te spelen in de analyse of een jonge klimmer een kansrijke sporter is. Op deze kwaliteiten zal de nadruk liggen tijdens de proefperiode:
- Technisch, bewegingssouplesse:
o Is de klimmer doorgaans in balans in een beweging?
o Kan de klimmer soepel bewegingen linken?
o Wordt de beweging waar mogelijk aangezet vanuit het onderlichaam of vanuit momentum?
- Aanpassingsvermogen:
o Kan een klimmer snel leren van een vorige poging?
o Kiest de klimmer doorgaans voor creatieve oplossingen?
- Mindset:
o Blijft een klimmer positief en gefocust op het voltooien van zijn taak, ook wanneer het moeilijk is?
o Is de klimmer doorlopend nieuwsgierig, ziet hij/ zij fouten als mogelijkheid om te leren en gaat hij/ zij uitdagingen met plezier aan?
o Heeft de klimmer de gewoonte om eigen gedrag, gedachten en gevoelens in allerlei soorten situaties te analyseren, zowel na een training als na een route/ boulder?